Fie că suntem părinți sau că suntem nași, în momentul în care trebuie să-l botezam pe cel mic, mai ales dacă este pentru prima dată când botezăm, apar întrebările de gen: Unde să facem botezul? Pe cine să alegem să-i fie nași de botez? Oare de unde pot alege lucruri mai deosebite pentru botez? Care sunt obligațiile mele ca părinte, care sunt obligațiile nașilor de botez?
Nașii devin a doua familie, familie pe care tu ți-o alegi în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. Fie că vorbim despre nașii de cununie sau de cei de botez, aceștia sunt părinți spirituali meniți să vegheze cu gânduri bune și iubire asupra finilor.
Ce este botezul?
Prima parte din Taina Sfântului Botez se constituie din lepădări, numite şi exorcisme, când bebeluşul stă cu faţa la Apus şi naşii declară că se leapădă de Satana. Apoi, copilul care se botează este întors cu faţa la Răsărit şi naşii declară în numele bebeluşului că se uneşte cu Hristos, rostind rugăciunea Crezul.
A doua parte a Tainei Sfântului Botez este reprezentată de sfintirea apei şi turnarea acesteia în cristelniţa de untdelemn care este şi ea sfinţită. Aceasta se spune că este cea mai însemnată parte a Botezului, reprezentată de afundarea pruncului în cristelniţă.
Bebeluşul botezat se înfăşoară în pânza albă curată ( crasma de mir), ce simbolizează purificarea pruncului, parte din trusoul cumpărat de nași
După alte câteva rugăciuni, preotul unge trupul copilului botezat cu Sfântul Mir, care este a doua Taină a Bisericii, rostind ”Pecetea harului Duhului Sfânt”.
Următorul pas constituie tunderea perilor capului în semnul Crucii, ca semn că s-a lepădat de omul cel vechi şi s-a îmbrăcat în cel nou.
După aceasta copilul este îmbrăcat şi dus în faţa Sfântului Altar, unde primeşte Împărtăşania cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Astfel, noul botezat primeşte deodată trei Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.
Lucruri de cumpărat de către nași
Am să las mai jos atât lista cu ce am avut noi nevoie, cât și un exemplu de unde le-am achiziționat noi și am fost mulțumiți:
- trusou (conține tot ce aveți nevoie pe durata slujbei), am apelat la ajutorul celor de la Lumânărie și nu ne-a părut rău, materialele folosite sunt de calitate, imaginile de pe prosoape merg schimbate, prosoapele absoarbe bine apa, iar lumânarea arată foarte bine și după slujbă
- lucruri de schimb: pampers și hăinuțe – Mayoral, găsiți la ei tot ce aveți nevoie (de la sosețele, body-uri până la combinezoane și păturici)
- o iconiță mică de argint care să rămână la copil din partea nașilor
- un bănuț din argint ce o să fie pus în băița de după botez. Noi am ales varianta de bănuț personalizat cu urări de la Sefinni, au multe modele, iar la capitolul bijuterii chiar fac treabă bună, eu comandând de la ei de mai bine de 6/7 ani, iar argintul nu s-a înnegrit nici măcar o singură dată
- opțional, ca și idee din partea noastră, puteți oferi bebelușului botezat o scrisoare, scrisă în ziua botezului, în care vă scrieți gândurile, sentimentele, urările și tot ce ați vrea să citească copilul mai târziu.
Prima băiță de după botez
Prima băiță de după botez este făcută de nașă, iar în cădiță se pun multe lucruri în funcție de zona unde are loc botezul. Noi am avut nevoie de bănuțul din argint, miere, lapte, o verighetă, petale de trandafiri, un ou, uleiuri parfumate. Bebelușul este scăldat și uns bine peste tot cu apa din cădiță, după care este dat cu mirul oferit de preot la slujba de botez. În majoritatea zonelor, atât nașa, cât și restul persoanelor ce au asistat la băița bebelușului pun la finalul băiței bani pentru copil în cădiță, iar apa se aruncă la rădăcina unui copac curat (la care nu s-a aruncat în trecut decât apă curată).
Deși în ziua botezului rolurile principale se află la copil, nași și preot, nici pe părinți nu trebuie să îi uităm. Le puteți oferi și lor un cadou, oricât de mic care să le amintească peste ani de acea zi. Noi am mers pe idea de un tablou – caricatură, însă pe internet găsiți multe variante de cadouri în funcție de personalitatea și gusturile fiecăruia.