Menționez încă de la început că alegerea de a naște prin cezariană îmi aparține în totalitate. Toată sarcina mi-a fost urmărită de doamna doctor Nicolae Mirela (Grigoras), medic Sanador, o femeie și un medic cu un caracter minunat, cu o mână de aur. Am fost criticată de câteva persoane că am ales nașterea la privat: “Așa e când ai bani și îți permiți” (deși oricine beneficiază de reduceri mari, despre care o să scriu mai jos) / “Dacă lucrezi acolo e normal, că nu ai plătit nimic” (greșit, am plătit ca oricare alt pacient normal) / “Condiții bune găsești și la stat, doar că ai vrut tu neapărat acolo” (un mod frumos de a-mi spune pe ocolite că am avut figuri, și da, condiții bune găsești la stat când nu știi cum sunt sterilizate instrumentarele și sălile după intervenții, cum sunt tratați copii la neonatologie și lista continuă… ghinionul practicii din școală, aflii și ce nu trebuie). Deci..:
Pe 25 decembrie, la ora 10, am ajuns la spitalul Sanador pentru a doua monitorizare de sarcină, după ce prima (23 decembrie) arăta pulsul copilului destul de mare. Mi s-au făcut ecografii și perfuzii pentru a ține pulsul în limite normale, însă la finalul fiecărei perfuzie, pulsul copilului revenea la loc, mărit. Pentru a evita stresul fetal, eu având deja 37 săptamâni fix și știind dorința mea de a naște oricum prin cezariană, s-a hotărât nașterea de urgență. Cum a fost anunțată doamna doctor a ajuns în spital, amuzant era că aveam doctora mea, aveam și mâna a doua, dar nu aveam anestezist 🤣 Era în altă operație de chirurgie generală, probabil nici ei nu se așteptau la atâtea urgențe în ziua de Crăciun.
Într-un final, la ora 18 m-au luat în post-operator, la 18:35 intram în sală, la 18:56 a apărut minunea, iar la 19:15 ieșeam din sală. Dr. Mahmood-Faris Majeed a fost anestezistul meu, am fost foarte mulțumită, pe toată durata intervenției a stat la capul meu și mi-a vorbit, mi-a explicat fiecare efect al anesteziei, puncția în coloană nu am simțit-o deloc, abia în momentul în care și-a făcut efectul anestezia am simțit niște furnicături în picioare și cam atât. Nu am rămas cu dureri de coloană sau de cap cum se plâng alte mămici după anestezie (deși mi-am mișcat capul destul de mult) și nici nu am avut nevoie de anestezic prin cateterul lăsat. Imediat cum am ajuns în salon mi s-a adus ceai pentru lactație și apă. Bebelina mi-a fost adusă la nici o oră după ce am născut pentru a fi pusă la sân, personalul foarte ok, mi-a explicat poziția corectă de atașare la sân, cât să o las la un sân, care este metoda cea mai bună pentru a face bebelușul să regurciteze, iar în caz că nu putea să apuce mamelonul aveai lăsat de fetele de la neonat mameloane din silicon. În caz că voiai să te odihnești, aveai nevoie de completare pentru bebe sau orice altceva sunai la asistente prin telefonul dat la internare și veneau fetele în maxim 5/10 minute. Pe parcursul spitalizării asistentele întrebau la câteva ore dacă este totul ok, dacă avem nevoie de anestezic, dacă vrem ceva de la magazin, ni s-a arătat care este procedeul corect de spălare a bebelușului, cum se schimbă corect pampersul ținând cont de cordonul ombilical și îngrijirea acestuia, iar medicul neonatolog venea zilnic cu date noi despre copil. La internare nu am avut nevoie de absolut nimic înafară de dosarul cu analize. Cămașă de alăptare, papuci, periuță de dinți, prosoape, gel de duș, uscător de par, totul am avut din spital (inclusiv pentru bebe). Ce îți poți lua de acasă, în cazul în care nu ai mereu în geantă, o perie, un elastic de păr și machiajele.
Ce nu mi-a plăcut:
– programul de vizită, dar nici nu pot să mă plâng, căci dacă stau să mă gândesc este foarte bine pentru bebei (igienă, suprastimulare), cât și pentru mămici (au timp să se refacă liniștite și să se bucure de primele clipe alături de bebe)
-recepția de la parter: sub orice critică, nu știu să comunice, stăteau vizitatorii în funcție de recepționist, fiecare spunea programul după ureche.
-apa caldă vine destul de greu, trebuie să curgă cca 10 minute, exact ca la blocurile vechi din București, fapt pentru care te poți păcăli ușor și să faci baie cu apă rece
-actele: atât certificatul constator pentru înregistrarea copilului, cât și actele de externare “merg” foarte greu. La ora 9 eu eram gata, aveam ok-ul că sunt gata actele și de la neonat și de la asistentele de pe secție, însă externarea am reușit să o fac abia la 12…
Condiții și mâncare:
Reducerile valabile pentru orice viitoare mămică: prima reducere este cea de la casa de asigurari – orice gravidă este asigurată indiferent dacă a lucrat sau nu! Dacă medicul de la Sanador este medic angajat, nu colaborator, atunci pacienta beneficiază de reducerea CAS, căci medicul lucrează cu casa de asigurări la Sanador. De ex. dacă medicul X lucrează la Spitalul Pantelimon cu CAS, acesta nu poate lucra și la alte spitale cu CAS, deci CAS nu poate deconta la Sanador. A doua reducere se poate obține destul de ușor la târgurile Baby Boom Show organizate de mai multe ori pe an – în 2022 reducerea a fost de 1500 de lei. A treia reducere depinde dacă medicul își retrage onorariul sau nu. Drept exemplu, pentru condițiile de mai sus eu am semnat contractul pe suma de 8600 lei și am plătit 5178 lei. Tot cam la aceeași banii aș fi ajuns dacă aș fi mers la stat și trebuia să dau șpagă în stânga și dreapta, iar condițiile cu siguranță nu erau nici pe jumătate ca acestea. Per total, eu zic că merită 😅 Nu multe mămici se pot lăuda că au plecat acasă din spitale cu mintea limpede și fără dureri, însă eu dacă aș naște de zece ori aș alege clar aceeași doctoră și același spital.